• juli 20, 2018
  • 2 min. leestijd

De gemeente Gilze en Rijen gaat versneld van het gas. Inwoners en bedrijven kunnen volgend jaar al over op stadsverwarming via een nieuwe biomassacentrale in Rijen. Enkele bedrijven richten Brabant Warmte op. Deze leverancier investeert 50 tot 100 miljoen euro in een lokaal warmtenet.

 

De ondertekening van het ambitieakkoord door een deel van de partners. Rechts wethouder Ariane Zwarts van Gilze en Rijen, tweede van links Pieter Smits van Smits Bron van energie. © Foto Berry van der Heijden

Dat staat te lezen in het energietransitieplan dat gisteren door betrokken partijen is gepresenteerd in het dit jaar geopende sportcomplex Den Butter in Rijen. Gemeente, provincie, Enexis, Gilze en Rijens Industrieel Contact, EES Holland, Smits Bron van Energie en De Leystromen ondertekenden  een samenwerkingsdocument met ambitiekaart om binnen 7 jaar 50 procent van de inwoners op stadsverwarming te hebben aangesloten.

 

Alternatief

Er staat wat te gebeuren en dat is ook precies wat de gemeente wil. Minder CO2- uitstoot, los van het gas en alternatief verwarmen. “Alles volgens het klimaatakkoord en het coalitieprogramma”, vertelt wethouder Ariane Zwarts. Ze zegt dat de gemeente ook op zoek gaat naar alternatieve warmtebronnen, zodat inwoners kunnen kiezen. “Zekerheid en geen hogere kosten dan normaal staan voorop. We gaan zeker ook nog met inwoners aan de slag.”

 

Pieter Smits van Smits Bron van Energie en Werner Boom van Ingenieursbureau EES Holland uit Oosterhout staan mede aan de basis van het transitieplan. “Het begon bij Den Butter dat een aansluiting heeft voor stadsverwarming. Wij zijn met partners gaan onderzoeken wat in deze gemeente mogelijk is. Anderhalf jaar verder hebben we een uitgewerkt plan.”

 

Een afbeelding van de bio-energiecentrale zoals die bij Smits Bron van energie in Rijen staat. De centrale wordt gestookt op houtsnippers uit snoei- en afvalhout en levert aan de stadverwarming.

 

 

Een belangrijke speler bij de opstart van het lokale warmtenet is het eier- en pluimveebedrijf van Smits Bron van energie in Rijen. De grote eierproducent is al jaren bezig met het verduurzamen van zijn bedrijf. Daarom komt de biomassacentrale in Rijen bij dit bedrijf te staan. “Smits verbrandt kippenmest niet meer, maar zet het om in meststof.”

 

Houtafval

Het drogen van de mest gebeurt nu nog met een gasgestookte installatie, na de bouw van de biomassacentrale met een houtverbrandingsoven, die gevoed wordt met houtafval uit de eigen en omliggende gemeenten. “Bij het drogen van de mest komt stoom vrij. Via een turbine en condensatie blijft warm water over. Dat water neemt Brabant Warmte af en gaat via de stadsverwarming de dorpen in”, legt Boom uit.  De prijs mag niet afwijken van wat inwoners nu betalen. “Dat is zo geregeld in de Warmte Wet.” Inwoners zijn dus niet verplicht zich aan te laten sluiten.

Uit onderzoek blijkt dat stadsverwarming alleen haalbaar is in het centrum van Rijen, Gilze en Molenschot. Hulten is te klein en zal waarschijnlijk elektrisch warmte op gaan wekken met hulp van zonnepanelen en warmtepompen. Een van de technieken die op termijn ingezet zal worden is aardwarmte. Daarbij lever je warm water met hogere temperaturen van diep onder de grond (tot 3500 meter) aan het warmtenet.

 

Ringleiding

De aanleg van een ringleiding is het begin. Daarom moeten eerst  grootverbruikers als bedrijven, gemeentelijke gebouwen en grote panden aangesloten worden. Als die hoofdleidingen er liggen, komt het vertakken naar de individuele woningen. Brabant Warmte praat met diverse investeerders.

Artikel: BN De Stem – Berry van der Heijden 19-07-18

'mobile-menu', 'container_class' => 'mobile_menu' ) ); ?>